Ce se întâmplă cu arta contemporană în vreme de criză?

O întrebare pe cât de dureroasă, pe atât de importantă, o întrebare la care, poate, cu greu reușim să răspundem în aceste clipe. În vremuri tumultoase, în care drepturile omului sunt puse la zid, în care nevoile de supraviețuire devin singura noastră preocupare, în care timpul, pentru mulți dintre noi se oprește în loc, arta își găsește cu greu un loc în atenția publicului. Cu toate acestea, artiștii și organizațiile culturale luptă în continuare pentru a îndeplini scopul principal al artei contemporane, acela de a problematiza evenimente ale contextului social, politic și economic actual, de a expune trăirile subiective ale artiștilor, cu privire la toate acestea. Astfel că invitația de a admira frumosul, se transformă, mai de grabă, într-o provocare de a ne activa gândirea critică și puterea de reacție.

În acest context, organizații culturale din toate colțurile lumii, au preluat inițiativa de a susține și ajută artiștii afectați de război și de a oferi continuitatea necesară în evoluția artei contemporane. Astfel, s-a format o adevărată rețea de ajutorare a artiștilor ucraineni dar și de salvare a artei lor.

ARTISTS at RISK (AR) este un ONG a cărui scop este de a le oferi suport tuturor artiștilor care fug de opresiuni, aflându-se în momente cu un grad ridicat de risc. Astfel, ei facilitează tranziția lor din țara de reședință, către rezidențele AR, totodată oferindu-le artiștilor posibilitatea de a-și conitnua proiectele, cu sprijinul organizației. În același timp, au înființat și platforma Perpetuum Mobile (PM) pentru a oferi suport tuturor artiștilor, scriitorilor, curatorilor sau studenților targetați de amenințări și persecuții politice și de a le da de a facilita legăturile dintre aceștia și instituțiile de cultură. Așadar, toate organizațiile culturale care vor să fie gazde ale acestor artiști, sprijinindu-le totodată munca, pot deveni parteneri ai AR, ajutând în acest fel la evoluția artei contemporane la nivel mondial.

Estonian Academy of Arts a deschis un fond de suport pentru studenții la artă care vin din Ucraina și care vor să își continue studiile. Astfel, toți cei care vor să dea o mână de ajutor pot dona orice sumă de bani în contul instituției, iar banii strânși din donații vor fi oferiți sub formă de bursă, tuturor studenților ucraineni care își doresc să își continue studiile în domeniu. Aceștia oferă acces atât în cazul studiilor universitare nivel licență, cât și masterat, în adrul tuturor specializărilor instituției: arte vizuale, animație, fotografie, arhitectură, urbanism, arhitectură interioară, design grafic, design și arte aplicate și patrimoniu cultural (în engleză) și grafică media (în rusă). Prin această inițiativă, ei facilitează evoluția fiecărui viitor artist și totodată integrarea acestora în lumea artei.

Asociația Galeriilor de Artă Contemporană din România (AGACOR) face și ea parte din lista organizațiilor ce oferă sprijin artiștilor ucraineni. Ea este reprezentantă a intereselor galeriilor de artă contemporană din țara noastră, în fața instituțiilor publice și organizațiilor, din România și din străinătate. Astfel, ei invită toți artiștii care fac parte din zone precum artele vizuale, film, cercetare, sunet sau orice disciplină conexă, să ia parte la programele ce au loc în București, Cluj și Timișoara. Aceste programe includ atât asigurarea cazării și suport financiar în timpul șederii lor, cât și sprijin în derularea activităților artistice.

Asociația Daisler s-a alăturat acestor inițiative, prin expoziția cartiabilă #TheWorldStandsWithUkraine: GAIA. Astfel, timp de două zile, toți cei care și-au dorit să admire instalația de lumină Gaia, a artistului britanic Luke Jerram, o puteau face în schimbul unei donații minime recomandate de 10 lei. Datorită ajutorului publicului, expoziția a reuși să strângă suma de 40.051 lei, bani direcționați către proiectul „O masă caldă”, cei care se asigură ca toți refugiații ucraineni care tranzitează Gara de Nord din Cluj-Napoca, vor avea parte de mâncare gătită.

Lista poate continua cu nenumărate exemple, atât din țară, cât și din afară, dată fiind inițiativa de care au dat dovadă instituțiile culturale din întreg continentul și nu numai. Astfel, datorită lor, arta contemporană își poate continua cursul firesc, acela de a trata evenimentele majore care se petrec în lume, într-o manieră autentică, subiectivă fiecărui artist, ca mai apoi aceasta să poată fi împărtășită cu lumea întreagă.