Cum ar fi dacă fiecare mare eveniment sau festival ar avea și o contribuție artistică de impact asupra locului în care de desfășoară?
În afară, cel mai recent exemplu vine prin creația britanicului Luke Jerram. Pe Luke îl cunoaștem deja de la LightsOn, unde ne-a încântat în ultimii ani cu lucrări spectaculoase – a adus mai aproape de noi Pământul, Luna și planeta Marte. Interesat de tot ceea ce înseamnă a a explora, vrea ca publicul să îi fie alături în această călătorie magică. Se reinventează cu fiecare pas și contruiește tot mai multe punți – între oameni și artă, știință sau creativitate.
“Poduri, nu ziduri” – așa se numește cel mai recent proiect al său, desfășurat în Llangollen, un oraș pitoresc din Țara Galilor, unde acum peisajele spectaculoase și arhitectura tipică sunt completate de culoare. E vorba despre o expoziție temporară, realizată în cadrul Eisteddfod in Llangollen, care aduce în centrul atenției unul dintre cele mai puternice simboluri existente: podul. Dar îl completează cu un strop de “inedit”, prin modul de realizare a lucrării și prin povestea din spate – a cărei principal scop este tocmai acela de a conecta.
pod-luke-600x338
Ne-am obișnuit să vedem lucrări realizate din cele mai neașteptate materiale. Cine ar fi crezut că un pod poate fi “îmbrăcat” în materiale textile? Podul Llangollen a fost înfășurat într-un patchwork uriaș pentru a reflecta meșteșugurile din Țara Galilor, dar și națiunile participante la festival. Și cum arta aduce întotdeuna comunitatea mai aproape, peste 100 din cele 1000 de piese au fost proiectate și realizate de public.
M-am îndrăgostit de acest pod. Este atât de iconic și se află în centrul orașului. În întreaga lume podurile au fost întotdeauna folosite atât ca mod fizic, cât și simbolic, pentru a conecta oamenii – ceea ce se potrivește perfect scopurilor și ambițiilor acestui eveniment”, spune Luke Jerram.
Construim mult prea multe ziduri și nu suficiente poduri, spunea Isaac Newton. Cuvintele înțelepte se aplică în relațiile interumane, dar și în tot ceea ce ține artă. Iar creatorii sunt cei care ne pot aduce mai aproape: ei sunt cei care pot dărâma și cele mai puternice ziduri și pot clădi, în loc, poduri
Arta contemporană, în special ca instalații sau lucrări stradale, are nevoie de cât mai multă dinamică și putere – toate pentru a aduce omul în centrul ei.
Mai mult de atât, e și mai fascinant atunci când lucrările artistice rămân permanent în locul de festivalNoi am făcut asta deja în Cluj-Napoca. Luminițele care înfrumusețează străduțele ce conduc spre Piața Muzeului au fost parte a unei ediții LightsON, însă transformate în soluții permanente. Și ne dorim să vedem tot mai multe astfel de reușite în orașul nostru.
78332672_719538445222172_5477481335729684480_n-600x400