[instalație]

Under pressure

_KMT6434

Mai mult timp pentru tine

Instalația realizată de slovacul Pavol Truben combină două elemente: corpurile de fier și capetele asemănătoare cu niște baloane. Atât materialele alese, cât și tematica abordată, creează un contrast puternic. Corpurile de fier, reprezentând oameni practicând yoga, reflectă trendul crescut al celor care se îndreaptă spre o viață sănătoasă, activă din punct de vedere fizic, în special. La polul opus, capetele moi, asemenea baloanelor, simbolizează depresia, presiunea mentală și epuizarea, mutând atenția pe sănătatea mintală.

Deși ideea inițială era simplă, realizarea tehnică a fost o adevărată provocare – cum să fac figurinele să se îndoaie, cum să pun cablurile din zona capului. De la schiță până la prima apariție în public au fost 9 luni. Uitându-mă în urmă, totuși, realizeaz că această instalație m-a ajutat să demarez un proces de care aveam nevoie. Lucrând la ea, a trebuit să ies din casă, să mă întâlnesc cu alții, a fost revigorant, aveam nevoie de asta. Apoi am reușit să pun la punct și alte aspecte din viața mea.

_KMT6445
Under pressure

Informații tehnice

Opera a fost expusă doar în țări europene până în prezent, iar publicul s-a conectat imediat la mesajul transmis. În fiecare țară, fiecare oraș, oamenii au recunoscut imediat sentimentul de epuizare și presiune ilustrat de opera lui Pavol, iar el s-a bucurat să vadă că lucrarea sa codifică un limbaj universal.

În ceea ce privește influența istoriei și culturii slovace asupra creației sale, Pavol menționează că, deși „Under Pressure” nu are un substrat politic direct, multe dintre operele sale sunt influențate de contextul post-comunist al Slovaciei. Experiențele sale din copilărie, marcate de tranziția de la comunism la democrație, au modelat în mod semnificativ perspectiva sa asupra societății și artei.

Privind spre viitor, este entuziasmat de noile sale proiecte, dintre care unul implica o continuare a conceptului „Under Pressure”, dar cu o interpretare mai fragilă a figurilor, capetele fiind de sticlă. În plus, el dorește să exploreze și alte teme legate de polarizarea societății și diversitatea culturală. Cu toate acestea, indiferent de proiectul la care lucrează, dorința lui Pavol de a se conecta cu publicul în spații publice, în locuri neconvenționale, rămâne o constantă.

În cei 6 ani de la lansarea proiectului am afișat 70 de instalații în peste 60 de locații