[instalație]

Portal

PORTAL LONG EXPOSURE-5

Portal - o metaforă vizuală rar întâlnită în România

Creația studioului britanic Lucid Creates este fără doar și poate una dintre cele mai impresionante instalații de lumină care a vizitat vreodată țara noastră. Lucrarea sub forma unui Portal de autoreflexie și lumină, dispus cu o coloană sonoră la fel de impresionantă a fost ridicată pe malul Begăi cu ocazia aniversării a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției Anticomuniste din decembrie 1989. 

Simbolizând schimbarea, trecerea de la comunism la democrație, Portal a jucat un rol esențial, un pasaj de conexiune între trecut, prezent și viitor. 

Impresionanta lucrare a fascinat mii de timișoreni și de turiști, în primul rând grație dimensiunilor sale impresionante (15 metri înălțime), materialelor din care a fost realizată dar și sitului ales drept spațiu expozițional, un parc tânăr din Capitala Banatului. 

PORTAL LONG EXPOSURE-5
PORTAL AERIAL-2

Informații tehnice

Portal este creația studioului britanic Lucid Creates, reprezentat în România de Asociația Daisler – organizatorul festivalului Lights On. Lucrarea se înscrie în rândul lucrărilor tip eveniment, întrucât schimbă radical spațiul în care este amplasată.

Cântărește aproximativ 5 tone și măsoară 15 metri înălțime, baza având o suprafață de circa 4 x 10 metri. 

Lucrarea are nevoie și de contragreutăți impresionante, tocmai pentru a preîntâmpina situațiile de vânt sau vijelie neprevăzută. 

Întreaga operațiune de montare/demontare a fost efectuată sub coordonarea reprezentanților Asociației Daisler, în colaborare cu studioul de creație. 

12.5 tone de contragreutăți au fost aduse de la Cluj-Napoca pentru a fi inserate în baza Portalului, asigurând astfel stabilitatea pe un teren acoperit cu pietriș. S-au optat pentru plăci mari și înguste de beton, tocmai pentru a putea răspândi cât mai echilibrat greutatea în baza structurii. Patru turnuri de ancorare cu cabluri de oțel au fost de asemenea ridicate pentru a asigura extra-stabilitate, în conformitate cu manifestul de rezistență structurală.

La montare și demontare s-au folosit o macara de 35 de tone, un manitou de 5 tone și o nacelă de 20 de metri înălțime, în conformitate cu solicitările artiștilor britanici. 

Expoziția de la Timișoara a fost realizată prin colaborare cu Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al partenerilor privați. 

În cei 8 ani de la lansarea proiectului am afișat 80 de instalații în peste 60 de locații din țară și străinătate.