hello@lightsonromania.com

[instalație]

Păianjenul Arhitect

KMT_1127

Păianjenul arhitect

Una dintre puținele instalații tip statement din cadrul seriei Lights On Romania, Păianjenul Arhitect a fost creat de Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania – alături de Caralux  București pe baza unor concepte propuse de Asociația Daisler.

Este o instalație construită special pentru locul în care a fost expusă, astfel că a fost dezasamblată după expunere.

Silueta gigantică a unui păianjen s-a înălțat peste o clădire dărâmată pe bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca.

Realizat din metal și sticlă, păianjenul reprezintă modernismul, stilul nou arhitectural de a construi, un stil nou care de multe ori consumă spațiul în care apare, aidoma unui păianjen care-și trage energia din clădirea veche din lemn și cărămidă pe care o consumă.

O imagine extrem de puternică în seria de expoziții Lights On Romania.

KMT_9762
KMT_9759

Detalii tehnice

Păianjenul Arhitect a fost o lucrare extrem de dificil de realizat. Cântărind aproximativ 450 de kilograme, realizată integral pe baza unei structuri metalice, cu cel mai lung picior având 8.2 metri lungime, amplasat la 8 metri deasupra solului pe o platformă special ridicată pentru el, Păianjenul Arhitect s-a dorit a fi o lucrare manifest. 

Au fost folosite tuburi de neon care puse cap la cap însumează 50 de metri liniari. 

Instalația alături de platforma pe care era amplasată cântăreau aproximativ 1 tonă, fiind până la ora actuală cea mai grea instalație expusă în cadrul Lights On Romania.

A fost construită de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania – cu ajutorul Caralux București pe baza unui concept livrat de Asociația Daisler.

A fost demontată după expoziție.

Locații de expunere

Cluj-Napoca, Garnizoana Militară

Instalația a fost expusă o singură dată în cadrul Lights On Romania, fiind construită special pentru locația vechii Garnizoane Militare de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca.

KMT_1132

În cei 5 ani de la lansarea proiectului am afișat 54 de instalații în 40 de locații