hello@lightsonromania.com

[instalație]

Mars

KMT_4252

Interacțiune cu necunoscutul...

Știm cum arată Pământul și învățăm despre el încă de mici. Luna este minunatul corp ceresc pe care îl admirăm seară de seară. Marte, însă, este instalația de lumină care ne scoate din zona de confort, oferindu-ne imaginea unei planete inaccesibile pentru omenire, până în acest moment. Astfel, ea ne oferă șansa de a interacționa cu necunoscutul și de a pătrunde în tainele Universului, de a părăsi confortul limitelor noastre mentale și a crea o altă legătură, până acum inaccesibilă.

KMT_4496
KMT_4557

Informații tehnice

Marte este cea mai recentă instalație din seria corpurilor cerești a lui Luke Jerram, după „Gaia” și „Museum of the Moon”. Ea a fost inaugurată în anul 2019, la cererea Space Agency din Marea Britanie, urmând mai apoi să participe la peste 10 expoziții. Cea mai puțin comună dintre ele a fost în Cluj-Napoca, deoarece instalația a fost acoperită de zăpadă, fiind prezentată în perioada iernii. Ea este o reprezentare a planetei Marte, după imagini NASA, la o scară de 1 la un milion, ceea ce înseamnă că fiecărui centimetru din instalație îi corespund 10 kilometri din suprafața planetei. Astfel, ea ne oferă posibilitatea de a vedea o planetă atât de îndepărtată, una pe care nu am avut ocazia să o admirăm până acum.

Despre artist

Luke Jerram, este un artist britanic și de altfel, cel care a creat instalația Museum of The Moon, prima din seria corpurilor cerești. Pasionat încă de mic de invenții, în adolescență, a ales arta în detrimentul ingineriei. Cu toate acestea, majoritatea lucrărilor sale includ elemente din știință. 

Cariera de artist și-a început-o în anul 1997, iar de atunci și până acum a adunat peste 600 de expoziții ale instalațiilor sale. Prima creație a sa a fost „Retinal Memory Volume”, o instalație interactivă care le permite ochilor privitorului să construiască propria lor artă, aceasta putând fi văzută numai de ei înșiși. Mai mult decât atât, lucrarea sa favorită este „Street Piano Project”, care presupune amplasarea a 2000 de piane în peste 70 de țări din lume, toate fiind la dispoziția trecătorilor în orice moment.

https---d1e00ek4ebabms.cloudfront.net-production-b5a82717-5de7-420c-a0bb-0c28f4d7f5d5.jpg
KMT_4504-SmartPreview-HDR

Locații de expunere

Cluj-Napoca, Iulius Parc

Marte, creația lui Luke Jerram, a fost expusă în 2021 în Iulius Parc din Cluj-Napoca, aceasta fiind deocamdată singura expoziție a instalației în România.

Internațional

Dorchester Arts, UK; Natural History Museum, London; La Biennale Némo, Paris, France; Barnsley Bright Nights, UK; Essen Light Festival, Germany; University of Bristol, UK; ‘Celeste’ Derriere le Hublot, Figeac, France; Constellations de Metz, France; Coup de Chauffe, Cognac, France; The Houston Museum of Natural Science, USA; White Night Riga, Latvia; Kunsthal KAdE, Amersfoort, Netherlands.


În cei 5 ani de la lansarea proiectului am afișat 54 de instalații în 40 de locații