Te-ai gândit vreodată cum un obiect atât de banal precum banda adezivă poate transforma radical un spațiu? Ba mai mult, ea poate fi chiar utilizată în proiecte artistice neconvenționale, după cum ne demonstrează TAPE THAT – un colectiv de artiști din Berlin ce par a revoluționa procesul artistic cu fiecare lucrare pe care o realizează. Inspirați de spațiile pe care le găsesc pretutindeni și fascinați de ideea de a crea artă din obiecte banale, aceștia călătoresc în mod regulat în întreaga lume pentru a populariza modul în care fac artă.

Acești artiști curajoși și inventivi ne provoacă să privim cu alți ochi la banda adezivă, arătându-ne că poate deveni un mediu expresiv pentru creații artistice remarcabile. Pentru TAPE THAT, fiecare lucrare de artă este o incursiune unică în creativitate, în care spațiul înconjurător devine o sursă inepuizabilă de inspirație. Ei transformă circumstanțele spațiale în elemente cheie ale operelor lor, dând viață locurilor într-un mod neașteptat.

Lucrul cu banda adezivă reprezintă o provocare unică în lumea artei, iar TAPE THAT a trebuit să accepte limitările acesteia și să le transforme în avantaje.

„Provocarea constă în a accepta limitările benzii adezive și în a le transforma în avantaje. Un exemplu bun: gama limitată de culori face dificilă crearea unei imagini figurative cu umbre realiste. De asemenea, formele rotunde sunt dificile. Cu toate acestea, renunțarea la anumite idealuri poate duce la o completă reinterpretare și la obținerea unui aspect cu totul nou și interesant al lucrării. Fiind forțați să abordăm lucrurile într-un mod abstract și să reducem opțiunile încă de la început, deschidem o lume nouă de posibilități pe care, în mod normal, nu le-ar fi descoperit niciodată”, spune Cedric, parte din echipa TAPE THAT.

TAPE THAT se alătură festivalului din Timișoara, cu o lucrare artistică ad-hoc, în Lighthouse – sediul Lights On în orașul de pe Bega. Ei sunt prezenți pentru a doua oară în România, după ce au mai făcut o vizită organizatorilor Lights On în Cluj-Napoca. În cadrul Night-Art Festival, banda adezivă devine o punte între realitate și imaginație, demonstrând puterea transformării creative în cel mai neașteptat mod posibil.

______


Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LightFest +, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii

Sponsorii Lights On – The Lighthouse sunt: MRB Electric, Pepsi, ATP Motors, Caralux

Partenerii proiectului sunt: Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara, BEGA, Signify, Eglo, Benq, Alikof, Green Paradise.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.