Peste 100.000 de persoane au văzut instalațiile de lumină care au ajuns la Cluj-Napoca în lunile noiembrie – decembrie 2019, dar elementul central al festivalului a fost dialogul dintre Mi-e Dor De Tine – Și Mie – Te Aștept.

Toate cifrele și estimările pe care echipa Lights On Romania le folosește sunt furnizate de un studiu de impact sociologic coordonat de Manuel Garcia Ruiz, cadru didactic asociat Universității din Lisabona. An de an, Manuel vine la Cluj-Napoca în perioada Lights On Romania și analizează festivalul din postura de specialist în evenimente dedicate luminii (cu peste 150 de festivaluri sondate la nivel global).
Facem asta an de an pentru că ne dorim din start ca cifrele cu care lucrăm să fie cele reale ca să nu ne mințim pe noi.

 

Publicul clujean a apreciat enorm expozițiile instalațiilor Gaia, Tentacule și Păianjenul Arhitect oarecum într-o manieră așteptată întrucât acestea au fost printre cele mai mari instalații pe care Lights On Romania – ediția cu numărul doi – le-a avut. Ceva mai puțin au fost apreciate instalațiile Avioanele de Hârtie, Tunelul și We are here, motivele ținând în mare măsură de felul în care publicul a perceput mesajele pe care instalațiile le aduceau în spațiul public.

Circa 400 de persoane au participat la tururile ghidate coordonate de ghizii Cluj Guided Tours prin centrul municipiului Cluj-Napoca.

 

Însă cea mai mare reușită a ediției cu numărului 2 a fost, fără doar și poate dialogul, dintre instalațiile Mi-e Dor De Tine, Și Mie și Te Aștept din Londra, Cluj-Napoca și București. A fost primul demers de acest fel la nivel european, motiv pentru care reprezentanții ILO (International Lightfestival Organization) l-au numit prima instalație multi-city din lume (o instalație care se află în mai multe locuri în același timp).

Tot în 2019, Lights On Romania a devenit primul eveniment public de anvergură care a comunicatîn trei limbi, introducând și limba maghiară printre limbile prezente pe materialele de promovare (română și engleză). Acest lucru a fost observat rapid de publicațiile în limba maghiară care au salutat această inițiativă, dar și de publicul maghiar care a început să participe la eveiment într-un număr mai vizibil decât în urmă cu un an. Acest fapt demonstrează nevoia unei componente multiculturale asumate inclusiv în Cluj-Napoca.

Nu îi uităm nici pe Adrian și Nici de la Tape That Collective, cel mai faimos colectiv de Tape Art din lume, care au realizat pentru noi în premieră Digital Jungle, o instalație menită să atragă atenția asupra felului în care mediul suferă transformări sub povara urbanizării.

Patru clase de copii de la școlile din comunele Iara, Dăbâca, Ciurila și Chinteni au ajuns la Cluj cu ajutorul partenerilor Betfair România și Yolo Travel, au parcurs circuitul și au fost inspirați (sperăm noi) de instalațiile pe care le-au văzut.

Vă invităm să stați cu ochii pe site pentru materiale sub egida Focus, unde vom încerca să punem mai mult accentul pe instalațiile care au fost prezentate anul trecut la Cluj și nu numai.

A.D.