Peste 400.000 de persoane au avut ocazia să se întâlnească cu Gaia, celebra instalație realizată de britanicul Luke Jerram și expusă între 11 și 22 iunie la Timișoara în Iulius Town de festivalul Lights On Romania.
În orașul de pe Bega, în ciuda unor zile în care vântul puternic și avertizările meteo au suspendat expoziția, peste 400.000 de mii de timișoreni, arădeni, dar și locuitori ai celorlalte județe vecine au venit, au văzut și au fotografiat cea de-a patra expoziție din acest an în afara calendarului normal de evenimente Lights On Romania, programate să înceapă, de regulă, în luna noiembrie. Instalația de lumină Gaia, lucrarea artistului britanic Luke Jerram, a fost expusă în Iulius Gardens în cadrul proiectului Lights In The Park, în urma colaborării dintre Lights On Romania și Iulius Town Timișoara. Gaia este o reproducere detaliată a planetei Pământ după imagini de la NASA și are o dimensiune de 7 metri, fiecare centimetru de pe suprafața ei reprezentând 18 kilometri din suprafața planetei.
Aproximativ 300.000 de utilizări ale haștagului #LightsInThePark au fost contabilizate de echipa de comunicare Lights On Romania, iar publicul a fost încurajat să-și dea frâu liber creativității într-un concurs de fotografii organizat împreună cu Iulius Town Timișoara, concurs care a avut 7 premianți.
Lights On Romania este un festival de lumină care a luat naștere în Cluj-Napoca prin Asociația Daisler în urmă cu 3 ani, însă este mult mai mult decât atât. În plină stare de urgență, în noiembrie și decembrie 2020, evenimentul a fost unul dintre puținele care au putut să se desfășoare în condiții de siguranță pentru spectactori propunându-le acestora să se plimbe între locații și să viziteze 9 instalații de lumină cu povești unice în anul solitudinii.
Proiectul inițial a apărut sub forma unui concurs de idei ce viza iluminatul public festiv și apoi extins prin componenta unui circuit al instalațiilor de lumină. După ce primul pas a fost făcut și ideile au continuat să prindă viață, evenimentul s-a transformat într-o nevoie de conștientizare a luminii întru totul.
În 2021, festivalul de lumină a răspuns solicitărilor venite din partea publicului și a reușit să expună unele dintre instalațiile de lumină care au creat vâlvă la nivelul țării și în afara municipiului Cluj-Napoca, orașul-casă pentru festival. Astfel, până acum locuitorii din Iași, Satu-Mare și Timișoara, alături de Cluj-Napoca încă o dată, au reușit să se bucure la vederea instalațiilor Museum of the Moon, Mars și Gaia, toate semnate de britanicul Luke Jerram.
Lumina este peste tot în jurul nostru, este ceea ce ne arată drumul în întuneric, ceea ce ne bucură și ceea ce ne liniștește. Ea ne scoate în evidență lucrurile pe care le căutăm și uităm de multe ori să o apreciem pentru asta. Din acest motiv Lights On aprinde lumina deasupra luminii în fața tuturor și ne reamintește de importanța ei. În cele trei ediții ale evenimentului au fost artiști din numeroase țări ale lumii pentru a-și expune creațiile de lumină menite să invite publicul în povestea lor.
Conform spuselor creatorului ei, Luke Jerram, ea are rolul unei oglinzi în care se reflectă evenimentele majore ale societății în care trăim. Mai exact, are rolul de a reflecta acțiunile noastre din timpul vieții și felul în care aceasta își ascunde rănile și slăbiciunile în spatele unei frumuseți copleșitoare. Este menită să ne reamintească faptul că toate societățile existente pe planeta Pământ sunt interconectate și că toți avem o datorie unii față de ceilalți. Împărțim aceeași casă cu toate că nu mereu ne întâlnim și trebuie să nu uităm că acțiunile fiecăruia dintre noi au urmări pentru toți cei din jurul nostru.
Poate unii dintre voi au avut șansa să o viziteze în alte locații, pentru că Gaia a mai fost pe teritoriul țării noastre împreună cu multe alte instalații de lumină. Evenimente și expoziții au avut loc până acum în Cluj-Napoca, Iași, Băile Herculane, Satu-Mare, Oradea, Timișoara și Londra și au fost expoziții ca Social Sparkles (de Studio Toer), Mi-e dor de tine (de Asociația Daisler), Museum of the Moon și Mars (de Luke Jerram), Oumua (de Circus Lumineszenz), Breathe (de Markus Anders în colaborare cu Circus Lumineszenz), dar și multe altele.