Tentacule

creată de Filthy Luker – UK

localizatare Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”

Luke Egan (Filthy Luker) este un artist mixed media din Bristol, cunoscut pentru instalațiile sale urbane gonflabile aparte precum caracatițe imense pe clădiri și ochi amplasați în coroana copacilor. Împreună cu prietenul său Pedro Estrellas, cei doi artiști își transformă ideile jucăușe în sculpturi de dimensiuni impunătoare ca o vendetă personală împotriva banalității și limitelor cotidiene ale orașelor, într-un efort de a sugera o lume mai pozitivă, un loc mai suprarealist în care să ne fie mai ușor să visăm.

Filthy Luker este pasionat de ”atacarea” locurilor cu caracatițe de dimensiuni hiperbolice. Odată ce instalațiile artistului sunt amplasate, el denumește clădirea sau muzeul gazdă ca fiind “octopied” (joc de cuvinte în engleză între “ocupare” <occupied> și “caracatiță” <octopus>). Lucrări comisionate cu tentacule gonflabile se regăsesc în orașe precum Londra, Geneva, Singapore sau Quito (Ecuador).

Cluj-Napoca se alătură acestei liste cu o instituție simbol pentru imaginația colectivă – Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”. ”Tentaculele” au rolul de a atrage atenția asupra clădirii care găzduiește atâtea lumi scrise, alături de o acțiune de conștientizare asupra arhitecturii din oraș, conectată (sau nu) cu viața care se regăsește în interiorul ei.

Tentacule – instalație

creată de Filthy Luker, UK

localizare Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”

Tentacule

creată de Filthy Luker, UK

localizare Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”