Vreau să creez un mister...
Artistul rus Leonid Tishkov își manifestă, prin “Red Sun” (Soarele Roșu), admirația față de pictura “The Banquet” a pictorului belgian Rene Magritte, care spunea: “Vreau să creez un mister, nu să îl rezolv.”
Orânduit festinului a ceea ce este încă nedescoperit, “Red Sun” este poetic și are o putere vizuală mai expresivă decât însăși povestea sa. Una dintre primele lucrări realizate special pentru Lights On Romania îl găsește pe Leonid Tishkov punând în scenă la Cluj-Napoca un tablou de o sensibilitate inimaginabilă, o replică locală a celebrului Banchet semnat de pictorul belgian Rene Magritte.
“Arta evocă misterul fără de care lumea n-ar mai exista”, mai spunea Magritte, așa că vă invităm să dezlegați cu proprii ochi enigma Soarelui Roșu în așa fel încât lumea noastră interioară să se cufunde în lumea mare și misterioasă așa cum soarele apune sub orizont.
Informații tehnice
Realizat pe baza unui schelet metalic, iluminat din interior cu șiruri de LED-uri dispuse concentric și acoperite de un panou de plexiglas înfoliat, Red Sun cântărește aproximativ 30 de kilograme. Greutatea sa provine din diametrul mare, aproximativ 1.8 metri. Au fost folosite chingi specialte pentru securizarea în copaci și expunerea sa.
La inaugurare a participat și artistul creator Leonid Tishkov, pe baza schițelor sale fiind realizată această operă.
Adi Bălan, directorul tehnic Lights On a făcut ca lucrarea să prindă viață, fiind una dintre primele lucrări realizate pentru Lights On Romania.
Cu mult înainte de prima ediție a festivalului, echipa Lights On Romania a investit fonduri serioase pentru ca această lucrare să fie realizată în România.
Despre artist
Leonid Tishkov și-a început cariera cu un set de creații artistice (obiecte, videoclipuri, fotografii) despre locul său natal, Uralii, dar și despre răposata sa mamă. În conceperea lor a folosit diferite tipuri de artă populară și materiale comune, cum ar fi îmbrăcămintea sau obiectele de uz casnic („The Knitling” ”, 2002, „Scafandrii din rai”, 2004).
Din anul 2000, artistul se îndreaptă spre sfera romanticului, manifestată printr-o serie de spectacole precum „Anthology of Heaven” (1999-2002), desfășurate pe acoperișul studioului său și o lungă istorie a „Private Moon” (2003 – 2017). În cel de-al doilea caz a fost prima sa instalație de lumină, în formă de semilună, alături de care a călătorit în diferite continente ți țări, precum Rusia, Japonia, Singapore, Taiwan, Austria, Franța, Elveția și Arctic.
Expunere solitară
Instalația a fost expusă o singură dată în cadrul Lights On Romania, în prima ediție – 2018. A fost expusă în Parcul Central, lângă lacul Chios, creând imaginea apusului imaginat de pictorul Rene Magritte.
În cei 5 ani de la lansarea proiectului am afișat 54 de instalații în 40 de locații