2020 - Ediția Solitudinii
O ediție plină de speranță într-un an întunecat
2019 - Conștientizarea
Prima ediție care a depășit granițele României
2018 - Începutul
Prima ediție a Lights On a avut loc în 2018
Previous
Next

2020 - Solitudinea

Între 27 noiembrie și 6 decembrie 2020, Asociația Daisler a organizat cea de-a treia ediție a festivalului Lights On, una organizată în timpul stării de alertă cauzată de pandemia COVID-19. A fost printre ultimele mari evenimente dedicate luminii organizate la nivel european.

INSTALAȚII 2020

9 instalații au făcut parte din colecția Solitudinii
1
VIZITATORI
1
ZILE

PREMIERE

International Light Festivals Organization (ILO)

În 2020 asociația Daisler a fost invitată să facă parte din ILO, alăturându-se unora dintre cele mai mari și creative festivaluri de lumină la nivel european.

Instalația de la LEEDS

Prezența instalațiilor produse în România a fost din nou simțită pe scare europeană, grație instalației intitulate I Miss You, parte din proiectul Mi-e Dor De Tine, instalație care a fost trimisă și afișată în LEEDS (UK), cu ocazia festivalului Night Light Leeds.

Instalații în aer liber

Toate instalațiile care au făcut parte din selecția pentru 2020 au fost expuse în spații deschise, cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii COVID-19.

Solitude Performances

Într-un an în care toate sălile de spectacol au fost închise, ne-am adresat comunității locale de arte performative cu seria Solitude Performances. Fiecare instalație de lumină a devenit o scenă pentru un artist solitar.

Biletul de susținere REACTOR

Împreună cu publicul nostru și cu prietenii de la ACCESA am reușit să achiziționăm 100 de bilete pentru spectacolele REACTOR de creație și experiment Cluj, un colectiv de creație care a trecut prin clipe grele în 2020.

Muzica trupelor locale

Tot în 2020 toate clipurile de promovare Lights On au beneficiat de fundalul oferit de piesele unor trupe locale clujene, precum Kimera, Musspell, Baba Dochia, Blue Velvet, Positive John, FunKorporation sau Diana Săveanu.

2019 TEMA: CONȘTIENTIZAREA SUB TEMĂ: MEDIUL SUB TEMĂ: ARHITECTURĂ SUB TEMĂ: RELAȚIA INDIVID-COMUNITATE

2019 - CONȘTIENTIZAREA

Cea de-a doua ediție a Lights On a avut loc între 21 noiembrie și 15 decembrie 2019, având ca temă generală Conștientizarea cu trei sub teme: Mediu, Arhitectură și Relația Individ-Comunitate.

PREMIERE

Mi-e Dor De Tine, expus la Londra

Între 7 noiembrie 2019 și 22 ianuarie 2020, Asociația Daisler cu sprijinul AROBS Transylvania Software, a expus în Canary Wharf, Londra instalația de lumină Mi-e Dor De Tine, în semn de apreciere față de Diaspora românească.

Vizite în Norvegia

Fondatorul festivalului Lights On, Andi Daiszler, și directorul artistic Daniel Popescu, au fost invitați la prima ediție a festivalului OSLO FJORD și s-au întâlnit și cu organizatorii Factory Lights Festival, printr-un grant de cooperare obținut de Asociația Daisler de la RO-Cultura.

Gaia la The Office

Una dintre cele mai spectaculoase prezențe din cadrul festivalului a fost instalația Gaia, realizată de britanicul Luke Jerram, care a fost găzduită de clădirea de birouri The Office. A fost pentru prima dată când complexul de clădiri tip business a găzduit o expoziție la această scară.

Patru școli invitate la tururile gratuite

Prin intermediul Lights On am conștientizat mereu ce impact poate să aibă lumina noastră, dar în special a celor mici. Așa că am încercat ca la fiecare ediție să-i sprijinim pe cei mici să ajungă să vadă instalațiile. Peste 100 de elevi din Iara, Dăbâca, Chinteni și Ciurila au participat la tururi private pentru a descoperi instalațiile de lumină.

Povestea Păianjenului Arhitect

Una dintre cele mai impresionante instalații ale anului 2019 a fost Păianjenul Arhitect. Instalația a fost realizată de Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania. Un manifest la adresa arhitecturii contemporane care de multe ori devorează spațiile în care se desfășoară.

Limba maghiară, a treia limbă de comunicare

2019 a fost primul an în care Lights On a început să comunice oficial în trei limbi, română, engleză și maghiară, la cererea comunității locale, devenind primul eveniment de amploare care face acest lucru.

2018 ÎNCEPUTURI TEMA GENERALĂ: CENTENARUL

2018 - Centenarul

Prima ediție a Lights On s-a desfășurat între 16 noiembrie și 31 decembrie 2018 la Cluj-Napoca. A fost una dintre cele mai lungi celebrări dedicate luminii la nivel european. 

PREMIERE

Museum of the Moon în România

Asociația Daisler aducea în premieră pentru România celebra instalație Museum of the Moon în țara noastră. Aceasta a fost amplasată în cea mai veche biserică barocă din Transilvania, Biserica Piaristă Sfânta Treime.

Circuitul instalațiilor de lumină

În loc de festival, i-am zis circuitul instalațiilor de lumină pentru că în fiecare seară ofeream publicului tururi ghidate absolut gratuite cu prietenii de la Cluj Guided Tours.

Private Moon acasă la clujeni

Timp de aproximativ 15 zile oricine a dorit a putut lua acasă instalația Private Moon.

Concertul de adio

300 de oameni au asistat la concertul de rămas bun al instalației Museum of the Moon, organizat în interiorul Bisericii Piariste de către Corul Universității Babeș-Bolyai.