EDIȚII

The light art festival

La început, în 2018, a fost prima ediție. Ne amintim cu drag deopotrivă emoția (de iarnă) și entuziasmul cu care am pornit la drum, un drum care ne-a adus aici – la cea de-a treia ediție. Suntem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat astfel încât să fim acum, aici. Este timpul, deci, să facem o călătorie în amintirile Lights On.

În solitudine, omul trăiește momente de iluminare.

Ediția a 3-a 2020

O ediție atipică într-un an atipic. O ediție a cărei temă, Solitudinea, îndeamnă privitorul la a se gândi în primul rând la diferența dintre singurătate și solitudine, și apoi la faptul că solitudinea poate fi o stare constructivă, fără de care nu am crește, am sta în loc. Este starea în care vă invităm să intrați cât priviți instalațiile de anul acesta și să dezlegați noi sensuri ale luminii și ale puterii ei vindecătoare.

Detalii despre editie

Ediția a 2-a

2019

“În seara am fost special în Canary Wharf să văd cu ochii mei. Nu vă spun cât de puternic a fost impactul emoțional!” – Sergiu, participant

 

2019 este anul în care am aprins lumina în altă parte decât acasă. Anul în care instalația de lumină MI-E DOR DE TINE a fost aprinsă în Canary Wharf (Londra, Anglia), iar acasă am aprins ȘI MIE (în Cluj-Napoca) și TE AȘTEPT (în București). CONȘTIENTIZAREA a fost tema celei de-a doua ediții și avem sentimentul că cei mai mulți dintre noi au conștientizat dinamica relației dintre cei plecați peste mări și țări pentru a-și găsi locul sau a-și face un trai mai bun și cei lăsați în urmă, rămași acasă. A fost și anul în care am devenit parteneri ai Factory Light și Fjord Oslo.

Ediția întâi

2018

Uau, 2018, anul în care a avut loc prima ediție. Ce vremuri! După 4 ani în care Asociația Daisler organizase anual concursul Lights On, o competiție dedicată soluțiilor și ideilor creative pentru iluminatul public festiv, venise momentul ca Lights On să crească. Așa se face că, având tema CENTENARUL, a avut loc prima ediție a Lights On, festivalul de light-art, ediție intrată în memoria colectivă drept “ediția cu luna”. Este vorba despre instalația itinerantă a artistului britanic Luke Jerram “Museum of the Moon”. Ediția în care am știut că “luna de pe cer e limita”.

 

“Ceea ce facem noi este să ne jucăm cu lumina în feluri în care alții nu s-au mai jucat. Să încercăm să o înțelegem și să-i folosim multiplele sensuri în felurile pe care le simțim apropiate de noi și de context, să ajungă acolo unde n-a mai ajuns și să se apropie de oameni și de locuri în feluri noi” – Andi