Lights On Romania se asociază cu Fjord Oslo (NO) și Factory Light Festival Slemmestad (NO)

Lights On Romania are din acest an două festivaluri partenere la nivel european. E vorba de festivalurile Factory Light Festival din Slemmestad (Norvegia) și Fjord Oslo (Norvegia).

Această asociere urmărește creșterea mobilității tinerilor artiști români și norvegieni între aceste evenimente și sprijin pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice prin metode creative și experimentale.

Andi Daiszler (directorul Lights On Romania) și Daniel Popescu (directorul artistic Lights On Romania) se află în aceste zile în Oslo, unde au loc discuțiile cu festivalurile partenere, la invitația organizatorilor festivalului Fjord Oslo, aflat la prima ediție.

Colaborarea dintre cele trei evenimente este posibilă printr-un grant obținut din partea structurii RO-Cultura de către Asociația Daisler.

{

Factory Light și Fjord Oslo (aflat la prima ediție), sunt două festivaluri de lumină foarte diferite ca abordări, dezvoltate într-o regiune provocatoare ca organizator de evenimente. Ambele festivaluri pot fi surse de inspirație pentru viziunea pe care noi încercăm să o creăm la Cluj prin Lights On Romania, iar din schimbul de mesaje și idei avut până acum se prefigurează o colaborare fructuoasă, în special pentru tinerii artiști pe care îi promovăm

Daniel Popescu - directorul artistic al Lights On Romania.

{

Am căutat mereu parteneri care să ne înțeleagă nevoia de educarea a publicului prin tehnici moderne vizavi de arta contemporană în spațiul public și vizavi de nișa instalațiilor de lumină. Prin asocierea cu cele două festivaluri din Norvegia reușim să dăm startul unui proiect de mobilitate mai amplu, care are ca scop accesul tinerilor artiști români la festivaluri de prestigiu la nivel european

Andi Daiszler - directorul Lights On Romania.

{

Cred că ceea ce faceți voi cu ceea ce facem noi se potrivește foarte bine

Craig Harvey - directorul Factory Light Festival (Slemmestad)

Astfel, edițiile de anul viitor vor cuprinde și un schimb de instalații între cele două festivaluri.

Vizita din Oslo are loc exact în perioada primei ediții a festivalului Fjord Oslo. La fel ca Lights On Romania la prima ediție, Fjord Oslo aduce instalații în premieră pentru țara scandinavă, printre ele aflându-se și romantica Private Moon a artistului rus Leonid Tishkov, una dintre atracțiile primei ediții a Lights On Romania.

Festivalul de la Cluj va găzdui a doua ediție în perioada 21 noiembrie – 15 decembrie.